suatu yang saya selalu doakan sebelum saya melangkah ke satu satu tempat adalah untuk mencari gereja Tuhan dan keluarga dalam Kristus. Ternyata Tuhan itu adalah Tuhan yang beserta kita. Dia adalah Immanuel. apabila kita meminta daripada Dia seorang kawan yang baik.. Tuhan akan memberikan kita lebih dari satu kawan2 yang baik. walaupun kita jauh daripada keluarga sendiri,kita tidak akan sendiri jikakalau kita terlebih dahulu mencari gereja Tuhan. ada juga sesetengah orang tidak melihat aspek ini penting sehingga apabila sampai di sesuatu tempat mereka memilih kehidupan yang melalaikan Tuhan. Di dalam Firman Tuhan dari

matius 6:33. tetapi carilah dahulu kerajaan Allah dan kebenarannya, maka semuanya itu akan ditambahkan kepadamu.

Firman ini menerangkan kepada kita saudara saudari bahawa kalau kita mencari Tuhan sebagai keutamaan, segala sesuatu yang kita perlukan Tuhan pasti menyediakan. Tuhan mengerti bahawa kita memerlukan kawan, keluarga dan juga kasih sayang dari orang disekeliling kita.Saya sangat bersyukur kerana Tuhan selalu memberikan sahabat2 yang sangat ikhlas dalam pergaulan, saudara saudari seiman yang sangat mengasihi saya seperti adik beradik sendiri, kawan2 yang baik untuk bergaul.di sini saya bukan bermaksud sangat memilih dalam berkawan, namun apa yang saya percaya adalah segala pertemuan dan jalinan persahabatan itu adalah dalam rencana Tuhan. sebab itu kalau kita mempunyai sahabat yang sangat mengasihi kita, kita harus sangat bersyukur di atas semua berkat yang diberi kepada kita. banyak kawan yang boleh meruntuhkan kita, tetapi kalau kita meminta daripada Tuhan, kawan yang mendorong kita pada waktu susah juga ramai.haaa.. ini adalah kawan baik saya sewaktu sekolah menengah, merekalah teman bermain saya.. kawan saat gembira dan sedih saya..sewaktu tinggal di asrama.

sesuatu kenangan yang sangat indah apabila mempunyai persekutuan dengan saudara saudari di dalam Kristus . banyak perkara yang kami lakukan bersama sama. saling membantu, mendorong antara satu sama lain. ada kawan yang boleh meninggalkan kita pada saat susah, saudara saudari dalam Kristus tidak pernah meninggalkan saya. kalau ada berlaku begitu adalah kerana kita sendirinya yang membuat keputusan untuk meninggalkan persekutuan.

Ini adalah gambar kenangan kami memasak bersama sama untuk mengadakan persekutuan doa. suasana yang menyenangkan dan saling membantu antara satu sama lain.giliran saya memasak.. adakah anda membau masakan saya?? hehehekami makan bersama sama dan saling melayani antara satu sama lain dengan hati yang ikhlas. apakah yang lebih baik selain dari mendapat kawan dan sahabat yang boleh dipercayai dan pastinya selalu berada di samping kita kalau kita berada dalam kesusahan?

No comments:

Post a Comment